Waarom is gezonde voeding belangrijk

Het is ontzettend belangrijk om te begrijpen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen nodig heeft om goed te functioneren. Bijvoorbeeld je spieren, organen en je brein werken niet alleen maar op zuurstof. Je lichaam heeft verschillende vitamines, mineralen en andere essentiële stoffen nodig om te functioneren.

Vaak wordt er bij gezonde voeding alleen gedacht aan afvallen of aankomen. Dit is niet juist. Als je niet gezond eet kan je onder andere last hebben van concentratiegebrek, vermoeidheid of aanhoudende spierklachten. De meeste mensen zijn niet bewust dat deze klachten te maken kunnen hebben met een slechte voedingsstoffen-verhouding in het lichaam.

Hoogstwaarschijnlijk heb je er nog nooit bij stilgestaan en de kans is zeer groot dat je hier niets over hebt geleerd toen je jong was.

We zijn afgelopen decennia bijvoorbeeld gewend geraakt aan het nuttigen van magere producten zoals magere kwark, halfvolle melk, Becel light et cetera. Er is ons jaren lang verteld dat vet eten niet goed voor je gezondheid is en dat je er van aankomt. Niets is echter minder waar. Je lichaam heeft ook vet nodig om gezond te zijn. In gezonde vetten zit bijvoorbeeld omega 3 en 6 wat van groot belang is voor een goede gezondheid.

Consistent gezond eten is het belangrijkst!

In de meeste gevallen is een periode van ongezonder eten niet zo'n probleem voor het lichaam, denk bijvoorbeeld aan vakantie. Dit zijn vaak korte periodes waarin er twee a drie weken ongezonder wordt gegeten als dat wat thuis normaal is. Het lichaam is slim genoeg om deze uitzonderingen te compenseren. Vaak is het een jarenlange opstapeling van verkeerd of te weinig gezonde producten eten wat voor problemen zorgt.

Laten we als voorbeeld een auto nemen. Beeld je voor dit voorbeeld in dat je lichaam een auto is. Als je net een nieuwe auto hebt dan hoef je slechts te denken aan het bijvullen van de brandstof. Echter in de loop van de jaren neemt de bandenspanning, koelvloeistof, remvloeistof en tal van andere dingen af. Daarnaast verslechterd de staat van de auto door alle kilometers die je gereden hebt.

Je auto rijd in principe nog steeds met zachte banden, een laag niveau koelvloeistof en niet functionerende schokdempers als je er rustig mee door zou rijden. Echter als je met deze zelfde auto de snelweg opgaat, heb je vrij snel een uitdaging.

De oplossing is echter vrij simpel. Het optimaliseren van de auto zorgt ervoor dat de auto goed blijft functioneren. Het is daarnaast ook van belang om de auto te blijven checken om er voor te zorgen dat de auto kan doen waarvoor de auto is gemaakt. 

Zo werkt het in feite ook met het lichaam. We sporten, werken, runnen een huishouden en hebben sociale verplichtingen en de daarbij komende (overmatige) stress. Je lichaam moet dus goed onderhouden zijn om dit allemaal aan te kunnen en vooral te blijven kunnen. 

Voor een optimale gezondheid wil je een goede balans hebben tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit noemen we "macro nutriënten". Naast deze macro nutriënten is het belangrijk om ook te focussen op "micro nutriënten". Dit zijn de vitamines, mineralen en vetzuren. 

Een goede balans van micro en macro nutriënten zijn belangrijk voor een optimale gezondheid.

Klachten zoals:

  • slecht slapen,
  • weinig concentratie,
  • neerslachtigheid,
  • pijn,
  • darmklachten,
  • stress,
  • aankomen in gewicht

kunnen een gevolg zijn van een slechte voedingstoestand in het lichaam. 

Vaak wordt gedacht dat gezond eten moeilijk en tijdrovend is. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van oplossingen om eenvoudig en snel gezond te eten. Wij vertellen je graag hoe.

In de volgende video leggen we je uit hoe jij jouw voedingsplan op orde kan krijgen.

Wat gezond eten met jou lichaam doet

Gezonde voeding is belangrijk om de het lichaam alles te geven wat het nodig heeft. In jouw lichaam zijn talloze processen de hele dag bezig om alles goed te laten verlopen. Een gezond voedingspatroon zorgt voor:

  • een goed werkend immuunsysteem
  • minder stress
  • betere nachtrust
  • beter herstel
  • meer energie
  • minder vet opslag
  • gezondere huid
  • betere sport prestaties

Dit is slechts een kleine greep uit de voordelen die een gezond voedingspatroon je opleveren.

Wij geloven niet in een strak dieet die ervoor zorgt dat je een ongezonde relatie met voeding krijgt. Vaak zorgt een dieet ook voor voedingstekorten waardoor alles in het lichaam minder goed gaat werken. Misschien werkt het tijdelijk om af te vallen, maar duurzaam is het niet.

Onderaan deze module vindt je de Food guidelines. Deze richtlijnen zijn een leidraad om jou te helpen met het maken van gezondere keuzes. 

Naast de voedingsrichtlijnen hebben we een weekschema bijgevoegd die je kan gebruiken. Als je deze in zijn geheel aanhoudt durven wij te zeggen dat je na twee weken merkbaar verschil voelt en ziet. Je kan dit weekschema ook gebruiken ter inspiratie of als voorbeeld.

Hoe eet je gezond?

Alle voeding die aangeraden wordt in de Food Guidelines is bij voorkeur biologisch. De voordelen van biologische voeding zijn:

1. Over het algemeen bevat biologische voeding meer voedingstoffen.

2. Biologische voeding bevat meer antioxidanten.

3. Biologische voeding bevat minder nitraat.

4. Biologisch vlees bevat meer Omega 3 vetten.

5. Biologische voeding bevat minder gifstoffen, pesticide en antibiotica resistente

bacteriën.

 

Weekindeling Food Guidelines

In de Food Guidelines is afwisseling één van de belangrijkste aandachtspunten. Daarom is er gekozen voor de volgende weekindeling:

Dag 1: Groenten, vlees en ei.

Dag 2: Groenten, vis en ei.

Dag 3: Groenten, plantaardig.

Dag 4: Groenten, gevogelte en ei.

Dag 5: Groenten, plantaardig.

Dag 6: Groenten, vis en ei.

Dag 7: Naar eigen voorkeur in te vullen.

 

Zoals je ziet bestaat elke dag in de basis uit groenten. Groenten zijn zeer belangrijk om genoeg binnen te krijgen en voorzien u in belangrijke micronutriënten. Opvallend is dat maar 5% van de Nederlanders genoeg groente eet op een dag.

 

Product keuze overzicht:

Groente

Alle soorten groentes

 

Fruit

Alle soorten 3-5 stuks per dag

 

Dierlijke eiwitrijke producten

Gras gevoerd rund

kipfilet

Verse vis

Eieren

Kwark

Geitenkaas

Schapenkaas

Hüttenkäse

 

Plantaardige eiwitrijke producten

Kidneybonen

Witte bonen

Bruine bonen

Kapucijners

Quinoa

Amarant

Doperwten

Kikkererwten

Tempé

Tofu

Havermout

Linzen

Champignons

 

Koolhydraat rijke producten

Boekweit

Havermout

Volkoren rijst

Zuurdesembrood

Spelt

 

Vetten

Avocado

Noten

Cacao nibs

Zaden

Pitten

Koude oliën

Pure chocolade meer dan 85% cacao

Kokosvet

Roomboter

Visolie ( omega 3 )

Lijnzaadolie

Hennepolie

 

Kruiden

Onbeperkt te gebruiken.

 

Samenstellen van een maaltijd

  •  Top of mind! Voeg bij elk eetmoment voldoende groente toe.
  •  Start de dag met 2 glazen water, bij voorkeur 30 minuten voor je 1e maaltijd (idealiter aangevuld met 2 eetlepels appelazijn)
  •  Gebruik de maat van je gesloten vuist om de hoeveelheden vast te stellen.

 

Stap 1: leg groenten op je bord.

Stap 2: leg er meer groente bij.

Stap 3: kies een eiwitrijk product.

Stap 4: kies een vetsoort en/of kies een koolhydraat product.

Stap 5: kies een toevoeging zoals kruiden.

 

Voorbeeld menu

Maaltijd 1:

Optie 1

  • Bakje magere kwark of amandelmelk
  • Handje noten en wat havermout
  • Handje zaden
  • Cacao poeder en/of kaneel 1 thee lepel
  • Gemengde groentes: tomaat, paprika, komkommer

Optie 2

  • 3 gebakken of gekookte eitjes
  • Paprika poeder
  • Italiaanse kruiden mix
  • kurkuma of kerrie poeder **
  • Als groente omelet: uien, tomaat, courgette, champignon, knoflook

 

Maaltijd 2:

Optie 1

  • Gemengde salade
  • Gemengde groentes
  • Noten en zaden mix
  • Eetlepel olijfolie
  • Eiwitrijk product wat je voor deze dag hebt gekozen

Optie 2

  • Wok groenten
  • Eiwitrijk product wat je voor deze dag hebt gekozen
  • Als je in de 1e maaltijd eieren hebt gegeten dan eet je die nu niet.

 

Maaltijd 3:

  • 3 - 5 stukken fruit

Maaltijd 4

Optie 1

  • Rijkelijke groentes
  • Eiwitrijk product wat je voor deze dag hebt gekozen

Optie 2

  • Rijkelijke groentes
  • Volkoren rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten, bonen, aardappel, zoete aardappel

Kies je niveau

Niveau 1

Goed dat je wilt beginnen met het veranderen van je voedingsgewoonten. Permanente verandering creëer je door elke week stappen te nemen in de juiste richting.

Week 1: Begin met ontbijten of verander je ontbijt naar een van de voorbeeldmenu’s

Week 2: Is het gelukt om 7 dagen lang je ontbijt aan te passen? neem dan de volgende stap en verander je tussendoortjes. Begin met het weglaten van suikers in je dagelijkse schema

Week 3: Je mag beginnen aan niveau 2

 

Niveau 2

Kijk eerst kritisch naar je huidige voedingsinname. Welke voedingsproducten komen niet voor op de Food guidelines? Start met het veranderen van je ontbijt, en laat alle suikers uit je dieet. Ga aan de slag met je avondmaaltijd. Lukt het je om 5 keer in de week een maaltijd klaar te maken uit de weekschema's ? Ga dan door naar niveau 3

 

Niveau 3

Download de weekschema’s en de Food Guidelines. Volg alles exact zoals aangegeven staat. Dit zal ervoor zorgen dat jij je in no-time fit en energiek voelt. Het zou fantastisch zijn als jij 6 van de 7 dagen je keurig aan dit plan kan houden.

 

Optie 2

David Getoff Food Pyramid

De Getoff-piramide richt zich vooral op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen en legt veel nadruk op het vermijden van sterk bewerkte producten, suikers, en granen. Hij pleit voor een voedingspatroon dat rijk is aan gezonde vetten en dierlijke producten, zoals grasgevoerde of biologisch gehouden vlees en vis, en natuurlijke bronnen van vet zoals boter, kokosolie, en avocado’s.

Hier zijn enkele kernprincipes van zijn voedingspiramide:

  1. Dierlijke producten: Grasgevoerde en biologisch opgefokte dierlijke producten nemen een prominente plaats in de piramide in. Dit omvat rundvlees, gevogelte, eieren en vis die rijk is aan omega-3-vetzuren (zoals wilde zalm).

  2. Gezonde vetten: Vetbronnen zoals boter, ghee, olijfolie, avocado-olie en kokosolie worden beschouwd als essentiële onderdelen van de voeding.

  3. Groenten: Groenten spelen ook een belangrijke rol, maar hij benadrukt vooral niet-zetmeelrijke groenten (zoals bladgroenten en kruisbloemige groenten).

  4. Fruit: Fruit wordt beperkt, vooral omdat fruit suikers bevat, maar als het wordt gegeten, is het meestal in kleine hoeveelheden en het liefst bessen die lager in suiker zijn.

  5. Noten en zaden: Rauw en ongezouten noten en zaden worden aanbevolen, hoewel hij het gebruik ervan beperkt wil houden.

  6. Zuivel: Alleen volvet, biologische zuivelproducten worden aanbevolen, en vaak alleen als iemand daar goed tegen kan (zoals rauwe melk).

  7. Vermijden van granen en peulvruchten: Getoff raadt aan granen en peulvruchten zoveel mogelijk te vermijden, omdat hij ze ziet als bronnen van antinutriënten en potentiële ontstekingsbevorderaars.

  8. Geen suiker of bewerkte voedingsmiddelen: Suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden. Hij benadrukt het belang van het minimaliseren van geraffineerde koolhydraten en suikers.

De David Getoff Food Pyramid weerspiegelt een meer "oer"-benadering van voeding, waarbij de focus ligt op wat onze voorouders mogelijk hebben gegeten voordat sterk bewerkte voedingsmiddelen opkwamen.

pyramid